21.11.2016 12:21


Pacientů nakažených infekční žloutenkou v Brně stále přibývá

Autor: Viktorie Pokorná | Kurz: Stisk | Kategorie: Zpravodajství

Epidemie infekční žloutenky stále ohrožuje obyvatele Jihomoravského kraje. Vyplývá to z dat, které dnes uveřejnila Krajská hygienická stanice Jihomoravského kraje. Ačkoliv pracovníci stanice očekávali s příchodem chladnějšího počasí i snížení počtu nakažených, opak je pravdou. Podle ředitelky protiepidemického odboru Renaty Ciupek může se začátkem Vánoc a s nimi spojenými svátečními trhy počet nemocných ještě stoupnout.

Brno - Pacientů nakažených žloutenkou stále přibývá. Od vyhlášení epidemi infekční žloutenky v Brně a okolí uběhlo již téměř půl roku a zaměstnanci Krajské hygienické stanice provedli již více jak 2000 preventivních protiepidemických opatření. "U každého nového případu děláme velmi podrobné epidemiologické šetření a zatím se nám nepodařilo najít žádný společný zdroj onemocnění. Ta nákaza se opravdu šíří od osoby k osobě například v rámci rodin nebo pracovních kolektivů," vysvětlila ředitelka protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice Renata Ciupek.

Největším problémem je nedostatečná hygiena rukou. Přestože k prevenci hepatitidy typu A je nutné mýt si ruce zejména vždy po použití toalety, před konuzumací jídla či při návratu domů z venkovního prostředí, mnoho lidí tato základní opatření nedodržuje. ,,U šíření žloutenky je problém hlavně v nedostatečném mytí rukou. Někdy se sama divím, kolik dam například v divadle odchází z toalet bez toho, aby si umylo ruce. A takovéto chování pak šíření žloutenky jenom napomáhá," dodala Ciupek.

Inkubační doba infekční žloutenky je 15-40 dní, proto se často stává, že lidé ani nevědí, že toto onemocnění mají a než dojde k primárním projevům, tedy k samotnému zežloutnutí kůže a očního bělma, žijí svůj normální běžný život. Často se pohybují v kolektivu a mohou takto nevědomky šířit nákazu. ,,Ze žloutenky mám pochopitelně strach. Ale často, když třeba ráno nestíhám a snídám v tramvaji, nemám tu možnost si před jídlem umýt ruce. Koupila jsem si ale antibakteriální gel a ten se snažím používat kdykoliv je to nutné," popsala Brňanka Barbora Mastná způsob, kterým se před žloutenkou chrání.

Fotogalerie

Hodnocení příspěvku

1 | 2 | 3 | 4 | 5 (1 - nejhorší, 5 - nejlepší)

Vkladání nových komentářů skončilo.