14.05.2016 20:07


Velké testování brněnských hospod: Kroužkující pěna, příjemná obsluha, ale i podmíráky

Autor: Monika Žiaranová | Kurz: Stisk | Kategorie: Zpravodajství

Redaktoři Stisku provedli výzkum, ve kterém testovali dvanáct brněnských hospod. Hodnotili pivo a nabídku nápojů v jednotlivých podnicích podle pěti kritérií. Některé podniky vynikly rychlou obsluhou, některé dobrým a kvalitně načepovaným pivem, v jiných se vyskytly takzvané “podmíráky.”

Brno – Dvanáct brněnských hospod a barů podrobili redaktoři Stisku testování. Hodnotili podle pěti kritérií. Prvním hlediskem byla míra piva, dále čistota sklenic a kvalita pěny, vstřícnost obsluhy, nabídka pivních drinků a cena nealkoholických nápojů.

Tyto faktory do jisté míry ovlivňují oblíbenost hospody, nejsou však pro její chod rozhodující. Některé prohřešky mohou vést až k zavření podniku. „Nejčastějšími důvody jsou zanedbaný úklid, zejména nánosy mastnoty, prachu a zbytků potravin na kuchyňských zařízeních, podlaze či ve skladech potravin,“ uvádí mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Pavel Kopřiva. Redaktoři Stisku nejsou v tomto ohledu odborníci, proto posuzovali méně závažné, ale stále důležité faktory, které mají vliv na návštěvnost hospody

Jedním z těchto faktorů je i míra piva. Pivo načepované po rysku dostali studenti v devíti testovaných hospodách. Česká obchodní inspekce a Sdružení obrany spotřebitelů vysvětlují správnou míru piva jako stav, kdy pivo sahá přímo na rysku a samotná pěna je až nad ní.

Tři z dvanácti testovaných podniků neuspěly v bodě, ve kterém se hodnotilo načepování piva po rysku. Číšnici přinesli na stůl piva, jejichž pěna sahala pět milimetrů až jeden centimetr pod rysku. Stalo se tak v Steak baru a pivním baru Pod Lékárnou, ve Veselé vačici a v Panoptiku. “Moc mě to mrzí, vím, že to není standard. Číšníky navádím k tomu, aby čepovali raději nad rysku než naopak, i tak by z ušetřeného piva nic neměli,” vyjádřil se k situaci s nedotočením piva na správnou míru provozní Veselé vačice Karel Šmerek.

V Steak baru a pivním baru Pod Lékárnou se redakce spojila jen s číšníkem, který odmítl prozradit své jméno. “I my jsme jen lidé, a neděláme to naschvál,” stručně okomentoval situaci. O něco méně skoupí na slovo byli v restauraci Panoptikum. “Jde o to, zda se točí pivo na hladinku, nebo po staru. Většina lidí chce mít pivo dobré a hned,” vysvětlovali situaci dva číšníci, kteří si nepřáli zveřejnit své jméno. “Pokud by si to zákazník přál, určitě bychom mu pivo natočili i na víckrát, aby bylo přesně po rysku,” doplnili číšníci.

“Točení piva najednou, takzvaně na hladinku je ideální pro čepování nefiltrovaného piva či pivních speciálů,” přiblížil způsob točení piva sládek Tomáš Dvořák z poličského pivovaru. Přebytek pěny lze oddělit nožem. “Druhý typ čepování je vhodný pro klasická světlá deseti až dvanáctistupňová piva. Tehdy je potřeba čepovat pivo přibližně na třikrát,” pokračoval sládek. Podle Dvořáka by se mělo pivo točit do umytých, předem propláchnutých a nejlépe vychlazených sklenic.

Rozhodující faktory při výběru hospod se u jednotlivců liší. “Nejdůležitější pro mě je, aby hospoda čepovala dobré pivo, aby mělo říz. Kroužkující pěna je pro mě potvrzením dobře opečovávaného piva.” popsal student Marek Holub. Studentka Michaela Štrbová v hospodě upřednostňuje rodinné prostředí. “Důležitá je pro mě příjemná a vstřícná obsluha, nejvíc si vždy pochutnám na ovocném pivě a cideru,” řekla Štrbová.

Cidery, ovocná či černá piva nabízely skoro všechny testované podniky. Pouze v baru Naproti a Lokálku nenabízeli žádnou alternativu k běžným pivům.

Lokálek naopak vynikal v kvalitě natočeného piva a v kroužkování pěny na čisté sklenici. Hned za ním se v čistotě sklenic a kvalitě pěny umístil Labyrint, Veselá vačice a Pod Studnou.  

Obsluha byla v každé hospodě, až na Steak bar a pivní bar Pod Lékárnou, příjemná. Oproti ostatním podnikům zaznamenali redaktoři pomalejší obsluhu v baru Naproti a Pod Studnou.

Posledním kritériem hodnocení byla cena nealkoholických nápojů. Podle návrhu takzvaného Protikuřáckeho zákona by měly restaurace nabízet alespoň jeden nealkoholický nápoj levnější než pivo. Zákon stále není v platnosti, ale i tak některé hospody nabízely levnější nealkoholický nápoj. Největší cenový rozdíl mezi pivem a nealkoholickým nápojem redaktoři zjistili v Labyrintu, Zastávce a Steak baru a pivním baru Pod Lékárnou. V  těchto podnicích byly nealkoholické nápoje znatelně levnější než pivo. Naopak v Pivní stáji, v Panoptiku a ve Veselé vačici bylo nejlevnějším nápojem pivo.

V celkovém hodnocení a součtu všech kritérií se nejlépe umístil Labyrint a Spodní bar. O něco níže, ale stále s vysokým hodnocením, skončily bary Pod Studnou, Zastávka, Lokálek, Pivní opice a U Kaštanů. 

Následující tabulka ukazuje podrobně hodnocení redaktorů.

Tabulka hodnocení v jednotlivých podnicích. Autor: Monika Žiaranová

Klíčová slova: pivo, testování, hospody

Fotogalerie

Hodnocení příspěvku

1 | 2 | 3 | 4 | 5 (1 - nejhorší, 5 - nejlepší)

Vkladání nových komentářů skončilo.